Verdens sundeste kost og livsstil

Har du et ønske om at sikre din families sundhed gennem kost og livsstil?
Og synes du, det kan være svært at vurdere, hvilke af de mange råd, der er hold i?
Artiklen her tager dig med på en jordomrejse, som med forskningen i ryggen giver nogle meget tydelige indikationer på, hvad der er sundest. Verdens mange folkeslag har meget forskellige kostvaner og traditioner, og der er også stor forskel på sundhed og levealder i forhold tilbefolkningsgrupper. Forskere interesserer sig mere og mere for hvilken kost, der er sundest for mennesket og dermed giver både et godt helbred og en høj levealder. Samtidig viser det sig tydeligt, at industrielt fremstillede fødevarer gør os syge og nedsætter vores levealder.
Et hold af britiske eksperter og journalister har sat sig for at undersøge, hvad der er verdens sundeste kost. To reportere har rejst land og rige rundt for sammen med eksperterne at besvare det spørgsmål. De har koncentreret sig om fedtarter, alkoholindtag, fedme, kolesterolrelateret kræft og levetid, alt sammen betinget af både geografi/etnicitet og religion.
Resultaterne er samlet i en liste over 50 lande/trosretninger, hvoraf de 20, der ligger højest på listen, beskrives her.

20 Marokko: Har den laveste forekomst af leverkræft: Marokkanerne drikker ingen alkohol (muslimer), men meget myntete.

19 Israel: Israelitterne spiser kosherkost. En blanding af jødisk og arabisk mad samt mad fra middelhavsområdet. De blander ikke kød og mælkeprodukter.

18 Kina: Kineserne spiser store mængder af ris, fisk og grønsager. Hvide ris får blodsukkeret til at stige og er ikke sunde i sig selv, men kombineret med masser af grønsager, hvilket frigør sukkeret langsommere, har de en god næringsværdi. Kineserne spiser 40 % flere grønsager end briterne.

17 Indonesien: Indoneserne spiser ris, grønsager og krydderier, herunder stærk chili – alt sammen fra friske råvarer. Forskning viser, at chili kan øge stofskiftet og udløse glædeshormonet endorfin.

16 Malaysia: Som nr. 17.

15 Thailand: Som nr. 17.

14 Vietnam: Som nr. 17.

13 Sydkorea. Landet har en af verdens lavest forekomster af fedme. De har et stort udvalg og mængde af fisk, som er kalorielet, især når det spises råt. Desuden store mængder af friske grønsager – 50 % flere end briterne. De spiser meget kål, som ikke er opvarmet, men fermenteret. De indtager ingen mælkeprodukter – 90 % af alle østasiater er laktoseintolerante.

Sydkoreanerne har det højeste alkoholindtag i verden. Havde de et væsentligt lavere alkoholindtag, ville de ud fra deres kost rangere højere på listen.

12 Sri Lanka: Indbyggerne spiser store mængder af fisk, krydderier og kokos. Kokosmælk sænker det dårlige og øger det gode kolesterol.

11 Indien: Inderne spiser ris, fjerkræ, lam samt masser af frugt, grønsager og krydderier. Et kemikalium i gurkemeje, som findes i mange karryretter, menes at kunne forebygge og endda helbrede kræft.

10 Holland: Hollænderne har en høj gennemsnitsvækst. De spiser mange mælkeprodukter. Forskning antyder, at mælkeindtag i de unge år kan øge væksten.

09 Spanien: Spanske kvinder har den højeste gennemsnitlige levealder i Europa, og på verdensplan er den kun overgået af japanske kvinder. Spanierne giver sig god tid til at tilberede mad af friske råvarer og at spise den. De spiser en stor frokost og holder siesta.

08 Frankrig: Franskmændene er et af de folk i Europa, der har færrest hjertesygdomme og lavest kolesterolindhold i blodet. Forskning har fundet, at blåskimmelost virker antiinflammatorisk på hjerte-kar-systemet. 15 % af franskmændenes kost består af mættet fedt, som ellers normalt forårsager en meget høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Men de spiser meget and og gås, som skaber en balance mellem det gode og det dårlige kolesterol, hvilket er meget vigtigt i forhold til hjerte-kar-sundhed. Forskning viser i øvrigt, at franskmændenes sundhed også har at gøre med, at de spiser tre daglige hovedmåltider og ingen mellemmåltider. Desuden, at tiden og roen omkring måltidet samt det sociale samvær under spisningen har en positiv effekt. De holder en lang frokostpause, ofte på 1-2 timer. Drikker 1-2 glas vin om dagen, som ifølge forskning er befordrende for blodgennemstrømningen.

07 Kuna-indianere i Panama: Har et af de laveste niveauer af hjerte-kar-sygdomme og blodtryk i verden. Kakao er en stor del af deres kost. De drikker op til fem kopper om dagen.

06 Danmark, Norge, Sverige: Ny nordisk kost er rig på årstidernes frugter og grønsager, bær, korn (rug og havre) samt fisk. Det kaldes ”Nordens middelhavskøkken”.

05 Japan: Som i de øvrige østlige lande spiser man i Japan meget ris, fisk og grønsager. Også tang er en hyppig spise i Japan. Men eksperterne trækker point fra pga. japanernes brug af soyasauce, som har et ekstremt højt saltindhold, hvilket kædes sammen med slagtilfælde – japanernes tredje hyppigste dødsårsag. Desuden pga. indtoget af kost fra den vestlige verden, som betyder mindre frugt, grønt og fisk end tidligere.

04 Syvende Dags Adventisterne: Forskning viser, at de har en levealder, der er 10 år højere end gennemsnittet i USA. De holder sig typisk fra tobak, alkohol, koffein, sukker, forarbejdede fødevarer og kød. De spiser meget frugt, grønt, nødder, kerner og tørrede frugter. Nødder, frø, kerner og fede fisk er rige på Omega-3-fedtsyrer, som forebygger forhøjet blodtryk, hjerteanfald og rynker.

03 Grækenland: Grækerne spiser mange friske grønsager, frugt, krydderier, fisk, skaldyr og gode olier.

02 Italien: I landsbyen Campodimele har de den højeste levealder; 95 år. De dyrker deres egen mad i en meget frugtbar jord, lige som de holder høns og andre husdyr. Et simpelt liv, hvor alle er med i processen fra jord til bord, og hvor man spiser efter årstiderne. Deres kost betegnes ”hyper middelhavskost” og består af store mængder fisk, små mængder rødt kød, meget fjerkræ samt masser af friske grønsager. De indtager kun mælkeprodukter og vin i moderat omfang. Hver familie i byen har deres egen køkkenhave, hvor de dyrker bælgfrugter, fuldkornsprodukter, frugt, grønsager og ikke mindst oliven, hvoraf de producerer store mængder olie. Olien kan holde kolesteroltallet nede og beskytte mod hjertesygdomme. Desuden tyder forskning på, at det kan reducere risikoen for Alzheimers. WHO fandt i 1985, at de voksne indbyggere i byen havde et lavere kolesteroltal end nyfødte børn. Siden er indbyggerne blevet fulgt forskningsmæssigt i over 20 år. Denne forskning viser, at 30 % af årsagen til den høje levealder er genetisk betinget. For de resterende 70 % gælder det, at føden er den væsentligste faktor. Derudover ligger landsbyen i et bjergområde med frisk luft, og indbyggerne underholder sig meget med musik, sang, dans og socialt samvær, lige som de er fysisk aktive med fødeproduktion hele livet.

01 Island: Indbyggerne i Island har en lav forekomst af Alzheimers, hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes. Mændene har verdens højeste gennemsnitlige levealder; 81 år. Deres kost består af skyr, som har et lavt kalorieindhold og er rigt på protein og kalk, levertran, fiberrigt groft brød, friskproducerede mælkevarer fra små landbrug, lammekød fra græssende dyr og store mængder vildtfanget fisk, som har et højt indhold af Omega-3-fedtsyrer, der er vigtige for hjernens sundhedstilstand og fortsatte udvikling. Forskere mener, at for lavt indtag af Omega-3-fedtsyrer kan være årsag til Alzheimers, depression og skizofreni. Omega-3 findes dog ikke bare i fisk, men også i hørfrø, chiafrø og alger – som er fiskenes direkte kilde til Omega-3. Foruden kosten har islænderne også nogle gode gener og et af de reneste miljøer i verden, som har positiv geotermisk påvirkning fra vulkanerne. Det er almindeligt at langtidstilberede mad ved geotermisk dampning, hvorved vitaminer og mineraler bevares intakte. Islænderne praktiserer også hyppigt vekselbade.

Konklusionen i forhold til sund kost og livsstil er følgende:

  • Friskhøstede og gerne hjemmedyrkede grønsager i store og varierede mængder
  • Ingen brug af kemikalier og medicin i fødevareproduktionen
  • Fedtsyrer fra olier, frø, kerner, nødder, avocado eller ikke-forurenede fisk
  • Mindre rødt kød, evt. erstattet af fjerkræ og æg
  • Meget lavt indtag af salt og sukker
  • Alkohol i små mængder og ingen røg
  • God tid til tilberedning og kæle for maden i processen
  • Lange måltider i socialt fællesskab
  • Undgåelse af industrielt fremstillede fødevarer. Det er den store fællesnævner verden over
  • Ud over kosten og indtagelsen af den: Gode gener, rent miljø, at leve tæt på naturen, gode sociale relationer samt fællesskaber om musik, sang og dans.

Andre undersøgelser af de lokalområder på jorden, hvor gennemsnitslevealderen er højest, viser, at disse befolkningsgrupper lever tæt på og med naturen, arbejder i en høj alder, har en passion/et livsformål, spiser basal og ikke-industrialiseret føde, og at de har nære relationer og et godt fællesskab. Så der er god overensstemmelse mellem undersøgelsen beskrevet her og øvrige undersøgelser på området.
Der er desuden meget forskning, som i relation til livskvalitet og levealder viser betydningen af søvn, motion, et lyst og positivt sind, at have en tro, reduktion af stråling samt et giftfrit miljø inklusive luft, kemisk medicin og produkter til personlig pleje.*


Primær kilde: DR2: ”Verdens sundeste kost”.


Kostvejledning er en del af min helhedstilgang til bedre trivsel for børn og unge og deres familier.