Muligheder for tilskud til dækning af udgifter


Jeg er specialiseret i udredning af og indsats til for tidligt fødte børn, unge og voksne med nedsat trivsel og funktionsniveau.
Når kommunen ikke i eget regi kan tilbyde specialiseret og optimal indsats, kan de gøre brug af mine kompetencer til denne specialindsats.
Børn, unge og voksne, som kommer til mig, har sjældent en diagnose, men de mistrives ofte på flere områder, og i nogle tilfælde er det gennemgribende.
En tværfaglig indsats i samarbejde med mine topprofessionelle behandlere og terapeuter kan vende en negativ spiral til en positiv.
Og den kan forebygge store offentlige ekstraudgifter på social-, pasnings- og skoleområdet og senere i livet på overførselsindkomster.


Kommunal dækning af udgifter til sansemotorisk stimulering, terapi m.m.

Det er muligt at søge om kommunal dækning af udgifter til fx konsulentbistand, sanseintegrationsstimulering, synstræning, lydbehandling, traumeforløsende terapi, manuel terapi, forældrekurser m.v.
Fx kan konsulentbistand og indsatser for forebyggelse af et barns/en ungs/en families vanskeligheder søges dækket jf. barnets lov § 30.
Familiebehandling, rådgivning og behandling af barnet/den unge kan søge dækket jf. barnets lov § 32.
Hjemmetræning kan søges dækket jf. barnets lov § 85.
Indsats kan kun iværksættes på grundlag af en afdækning eller en børnefaglig undersøgelse.
Læs, hvordan det foregår, og se flere detaljer om lov og paragraffer via links længere nede på siden.

Nogle få behandlere og terapeuter har overenskomst med den offentlige sygesikring

Enkelte af mine tilknyttede behandlere og terapeuter har overenskomst med den offentlige sygesikring – det, der kaldes ydernummer. Det giver mulighed for at få tilskud fra den offentlige sygesikring samt fra private sygeforsikringer.

… men de fleste har ikke

Langt de fleste behandlere og terapeuter i mit regi har ikke overenskomst/ydernummer. Til forløb hos nogle af dem er der mulighed for at opnå tilskud fra fx ‘danmark’ eller andre private sundhedsforsikringer, som efterhånden mange har gennem deres arbejdsplads. Nogle af de forsikringer giver tilskud til eller dækker op til max. 10 behandlinger.
Private sundhedsforsikringer giver typisk tilskud til behandling med zoneterapi, akupunktur, osteopati, fysio-/ergoterapi og psykologisk indsats.
Nogle giver også tilskud til samsynstræning og kranio-sakralterapi.
Forhør dig hos dit eget forsikringsselskab om deres individuelle dækning.

Visitation og veje i systemet

Alle, der har behov, kan konsultere mig privat. Kommuner og regioner kan benytte min specialekspertise til for tidligt fødte børn og unge, der er i nedsat trivsel eller med lovtekstens ord har

“betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse (funktionsnedsættelse), og som bor eller bliver forsørget i hjemmet”.

Hvordan vil I som forældre prioritere jeres tid og ressourcer, når I har behov for en afhjælpende indsats?
I mange tilfælde vil jeg anbefale jer som forældre at overveje nøje, om jeres ressourcer skal bruges på lange sagsforløb, test, undersøgelser osv. med henblik på muligvis at opnå tilskud til en støtteindsats. De menneskelige ressourcer, et sådant forløb kræver, kan være givet bedre ud på barnet/børnene og familien som helhed i et opbyggende indsatsforløb.
Det forudsætter naturligvis, at I har økonomi til det.

Kendskab til love og paragraffer er en fordel i samarbejdet med offentlige instanser
Hvis I ikke har økonomi til egenbetaling eller af andre årsager vælger at ansøge kommunen om dækning af udgifter til indsats, kan I her nedenfor orientere jer om lovgivningens muligheder. Når I kan henvise til love og paragraffer i jeres dialog med kommunale instanser, vil I have større mulighed for sammen med dem at finde den bedste indsats til jeres barn.
Har I behov for ordninger ud fra barselslovens særlige muligheder eller for kompensation for merudgifter ifølge barnets lov, er der rigtig stor sandsynlighed for, at I forholdsvist hurtigt får en bevilling.

Voksne for tidligt fødte kan også få hjælp til bedre trivsel
Erfaringsmæssigt foregår det stort set altid med egenbetaling, men det er også muligt at søge bevilling af afdækning og indsats i et præmaturperspektiv via din sagsbehandler i kommunen.
Det er sagsbehandlerens opgave at finde de love og paragraffer, der kan anvendes.

Uvildig rådgivning og vejledning
Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet kan hjælpe og vejlede om ansøgningsprocedurer, ankemuligheder m.v. Det er en uvildig organisation, og deres ydelser er gratis.

§ 82 i Aktivloven

Økonomisk støtte af enkeltudgift til fysioterapeut, ergoterapi, zoneterapi, osteopati samt optometri

Behandlingsformen skal som udgangspunkt være statsanerkendt (fysioterapeut/ergoterapi/zoneterapi/osteopati/optometri) for at kunne støttes økonomisk, men der kan være undtagelser. Via denne paragraf kan der ikke bevilges hjælp til en behandling, der strækker sig over en årrække, idet der så ikke længere er tale om en enkeltudgift, hvilket er et krav. Og der kan kun ydes økonomisk støtte til behandling, hvis familien ikke selv har mulighed for at afholde udgiften.

§ 5 i Retssikkerhedsloven

Kommunens forpligtelse til at yde hjælp ud fra alle de muligheder, der findes

Det fremgår af retssikkerhedslovens § 5, at kommunen skal behandle ansøgninger om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning, og at kommunen skal være opmærksom på, om der kan søges hjælp hos anden myndighed eller efter anden lovgivning.

Ankemuligheder

Får du afslag eller mangelfuld behandling af din ansøgning, har du mulighed for at anke.
Kommunen skal give et skriftligt afslag med henvisning til de paragraffer, afslaget er vurderet ud fra.

En vurdering truffet af sagsbehandleren og evt. dennes leder og/eller et tværfagligt team vil altid være skønsmæssig. De kan nødvendigvis ikke have indsigt i alle tilstande og behov, så der ligger ofte en opgave i at oplyse grundigt om,  hvor indgribende funktionsnedsættelsen er. I den forbindelse kan behovet understøttes af relevante fagpersoners skriftlige udtalelser. Fx børnelæge på sygehuset, egen læge, sundhedsplejerske, fysio-/ergoterapeut, motorikvejleder, optometrist, lydbehandler, pædagog, specialpædagog eller lærer.

Links til anke- og klageinstanser:

Desuden kan Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet vejlede i procedurer og rettigheder i forhold til selve sagsbehandlingsforløbet. Tilbuddet er gratis.
Har du behov for at have en bisidder med til et møde med kommunen, kan jeg varetage opgaven. Det er især en fordel, når der er behov for en uddybning af barnets og familiens behov.
Det er også muligt at hyre en uvildig socialrådgiver fra Bisidderhjælpen. Det kan være en god investering, når det handler om at finde rundt i de lovgivningsmæssige muligheder.

Find flere nyttige oplysninger om relevant lovgivning her

Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet.
Det gælder også, når der er tale om dysfunktioner og ubalancer, der ikke er diagnosticeret som handicap.
Det er muligt at få personlig rådgivning hos DUKH, men kun vedrørende love, paragraffer, rettigheder og at finde vej i systemet. Organisationen tager ikke stilling til selve sagen.